Eftersom Göteborg har ett antal både prisade kockar och restauranger, känns det naturligt att lyfta de som lagar utsökt mat även för lunchgäster. Här kommer fem lunchtips för finsmakare. Glöm inte att boka bord! (Gäller för alla fem restaurangerna).

1. Kometen
Det ser inte mycket ut för världen på utsidan, men inne på restaurangen kan man känna historiens vingslag. I huset där Kometen ligger fanns från början 20 lägenheter som saknade kök och tanken var att de boende skulle få maten levererad till sin lägenhet. Efterfrågan blev dock inte så stor och restaurangen öppnade för allmänheten under ledning av österrikaren Hans Breitneder 1934. Idag huserar Leif Mannerström på Kometen.

Öppettider, bordsbokning, meny
Hitta till Restaurang Kometen

IMG_9342

Restaurang Kometens blygsamma utsida som lätt passerar obemärkt. Foto: Maria S Krupa

2. Sjömagasinet
Vill du avnjuta din lunch vid Göteborgs hamninlopp i en byggnad som agerat lagerhus för Ostindiska Kompaniet år 1775? Då ska du bege dig till Sjömagasinet. Eller Magget som det kallas av stamgästerna. Restaurangen är ett självklart val för fisk-, skaldjursälskare men också för världsartister som Bono och Bruce Springsteen. Från 2011 ägs restaurangen av Ulf Wagner som var först i Göteborg med att få en stjärna i Guide Michelin (The Place) och vid sin sida har han köksmästare Gustav Trägårdh, årets kock 2010.

Öppettider, bordsbokning, meny
Hitta till Sjömagasinet

3. Swea Hof
Det är ingen lag på att fina hotell har fina restauranger. Lyxhotellet Elite Plaza på Västra Hamngatan är däremot ett fint undantag med sin restaurang Swea Hof. På lunchmenyn finns husmanskost, fisk och skaldjur. Maten avnjuts i en lugn och sober miljö – perfekt för möten.

Öppettider, bordsbokning, meny
Hitta till Swea Hof

4. Swedish Taste
Restaurang för tävlingsmänniskor? Ja ett som är säkert är att flera medlemmar ur svenska kocklandslaget arbetat på Swedish Taste. Magnus Lindström som startade restaurangen har vunnit Årets Kock och han är dessutom tvåfaldig olympisk guldmedaljör inom gastronomi. Förutom mat erbjuder Swedish Taste kurser, butik och konferensmöjligheter.

Öppettider, bordsbokning, meny
Hitta till Swedish Taste

5. Dorsia
Till Dorsia går man om man uppskattar inredning, konst, Marrakech och Paris. Här fullkomligt lindas man in i sammet och fantastiska blomsterarrangemang och du kommer garanterat känna sig dig som en kung eller drottning när du avnjuter din lunch här. Precis i enlighet med hotelldirektör Thomas Petersens filosofi.

Öppettider, bordsbokning, meny
Hitta till Dorsia

Please follow and like us: