Tillhör du de som älskar att spela golf? Då har du förmodligen koll på banorna i Göteborgsområdet. Är du däremot nybörjare eller turist kommer här en värdefull recension av vår gästskribent Henrik Öhlin, som mer eller mindre bor på golfbanan under säsong.

1. Göteborgs GK
Klubben bildades 1902 och är Sveriges äldsta golfklubb. Den kallas Hovås golfbana efter stadsdelen där den legat sedan 1904. Banan har 18 hål och är en relativt kort parkbana där några hål slingrar sig mellan de omgivande husen. Flera hål har vacker sjöutsikt och den gamla Säröbanan, numera gång- och cykelväg, löper i strandkanten på den västra sidan av banan. Banans höga ålder och begränsade yta gör den något svårspelad. Dagens klubbor och bollar gör att varningen fore är vanligt förekommande på banan.

Det här är en klubb där du bör tänka på din klädsel och på att ta av dig kepsen inomhus. Vårdad klädsel som pikétröja och golfshorts duger gott. Hundar är inte välkomna på banan. Tänk på att greenfee-spelare är välkomna efter klockan 12.00 på helger.

Hitta till Göteborgs GK

Foto 2016-06-21 14 11 36

De första medlemmarna förvarade sina klubbor i en jordkällare i närheten av Hovås Station på Säröbanan. 1910 byggdes det som idag kallas det Gamla Klubbhuset (högre byggnaden i bilden ritad av arkitekt Ernst Torulf). I takt med att klubben växte behövdes ett större klubbhus och 1938 invigdes det Nya Klubbhuset (lägre byggnaden med rött tak). Foto: Maria S Krupa

2. Delsjö GK
Delsjö GK är en medelsvår, omväxlande park- och skogsbana som ligger komfortabelt nära centrala Göteborg. Banan angränsar till Delsjöområdets naturreservat. Klubben bildades 1962 och golfbanan invigdes 1965. Alla greener byggdes om 2004 och de är idag i fint skick. Golfbanan passeras av många joggare, cyklister, hundägare och andra motionärer. Det går bra att ta bussen till Delsjömotet och därifrån ta en kort promenad till klubbhuset.

Hitta till Delsjö GK

3. Albatross GK
Albatross GK ligger på Hisingen, mellan Tuve och Säve öster om Bohusbanan. Klubben bildades 1973 och 18-hålsbanan stod klar 1975. Därefter skedde en utbyggnad 1999 med en korthålsbana och ytterligare nio hål 2006. Klubben har därmed 27 hål och en korthålsbana. Albatross golfbana brukar förknippas med snabba greener. De äldsta 18 hålen ligger något tätt medan de nya nio hålen ligger mer utspridda.

Hitta till Albatross GK

4. Lerjedalens GK
Golfbanan ligger i Gunnilse längs väg 190 mot Gråbo. Den kan beskrivas som en hedbana i ett öppet landskap med en del raviner och vattendrag. Banan har en tuff avslutning där både hål 15 och 16 är par fem-hål på drygt 500 meter från gul tee, något som är jobbigt om det blåser motvind. Även den här golfbanan har en nedlagd järnväg – gamla Västgötabanan.

Hitta till Lerjedalens GK

5. Hills Golf & Sports Club
Banan ligger i Balltorp, mellan Mölndal och Kållered väster om E6:an. Det är Göteborgs lyxigaste och dyraste golfbana, i alla fall räknat i investerade pengar. När golfbanan och klubbhuset stod klara 2004 landade notan på 150 miljoner kronor. När den öppnades hade banan sju olika tee med en längd mellan allt från 4 100 meter till 7 000 meter för de duktigaste. Det är en typisk amerikansk bana av mästerskapskaraktär. Golfklubben gick i konkurs 2012 men återuppstod med nya ägare och ledning. Banan renoverades och nyinvigdes 2014 med sex nya eller ombyggda hål. Banan är kuperad och tämligen ansträngande att gå, vilket innebär att golfbil kan vara ett bra alternativ.

Hitta till Hills

Har du ont om tid men vill ändå spela golf?
Åk till Sisjö GK och spela deras niohålsbana. Den ligger lätt tillgänglig vid Sisjömotet på Söderleden. Omgivningen är inte den roligaste med ett industriområde och en motorväg på varsin kant samt att banan ligger på ett trångt område. Med de reservationerna är det ändå en riktig golfbana av typen parkbana som är öppen nästan året runt. Banan går snabbt att spela.

Har du gott om tid och vill testa en ny bana?
Åk till Hulta GK. Golfbanan ligger i Bollebygd, 4 mil öster om Göteborg och 3 mil väster om Borås. Det är en fin golfbana med ombyggda greener och en vacker herrgård som klubbhus. Banan är trevlig att spela och har flera spännande hål, exempelvis hål 11 där greenen ligger på en ö. Den enda nackdelen med banan är restiden till och från Göteborg.

Foto 2016-06-21 14 10 18

Please follow and like us: