Har du tröttnat på korvarna och köttbullarna efter julbordet? Längtar du efter grönt och fräscht och vill äta mer klimatvänligt? Eller är du helt enkelt bara sugen på alldeles fantastisk god mat? Här kommer våra fem bästa tips på var du kan äta både gott, trevligt och vegetariskt i Göteborg – vare sig du är vegetarian eller inte.

img_7435

Foto: Sara Bergqvist

1. Kafé Höga Nord
Oj oj, hur har vi kunnat missa detta fantastiska ställe tidigare. Höga Nord har allt (utom möjligtvis tillräckligt med platser när alla hittat hit). Här får man finkrogslyx till lunchpris i form av smørrebrød som är lika dekorativa som välsmakande i kombination med ljuvlig soppa. Den egna skivbutiken i anslutning till caféet (enbart vinyl) bidrar till atmosfären. Det gör också det lilla grottliknande krypin man kan välja att sätta sig i om man har turen att komma först. Med i White Guide.

Hitta till Kafé Höga Nord
Kafé Höga Nord på Facebook

2. Open New Doors
Bättre utsikt än så här kan man knappast få i centrala Göteborg. Den helt inglasade lilla restaurangen som ligger mitt på Tyska bron framför Stadsmuseet bjuder på fina vyer bort mot hamnen, kanalen och Brunnsparken. Vår favorit på menyn är avokadosmörgåsen med tillhörande sallad, men här finns också matigare rätter för den som är riktigt hungrig – allt enligt principen ekologiskt, veganskt och raw. Missa inte kaffet från ett lokalt kafferosteri – extra gott med en skvätt havremjölk.

Hitta till Open New Doors
Open New Doors på Facebook

img_7473

Foto: Sara Bergqvist

3. Crippas Café
Kombinationen god mat, skön atmosfär och ett livligt, levande kulturutbud gör det lätt att trivas på Crippas café. Hit vill vi gå fler gånger! Fotoutställningar, boksigneringar, quizkvällar och livemusik står ständigt på programmet – om du lyssnar noga kanske du till och med kan höra ett och annat riff inifrån toan. Här hänger nämligen en gitarr som gästerna fritt kan förfoga över. Utbyggnadsplaner på gång om allt går vägen – vi håller tummarna för det och för ännu mer av allt det goda som redan finns på caféet.

Hitta till Crippas Café
Crippas Café på Facebook

img_7480

Foto: Sara Bergqvist

4. Folk
Vi har inte bokat bord, men den vänliga personalen lyckas ändå trolla fram ett bord åt vårt lilla sällskap, som utökas allteftersom kvällen går. Menyn består av ett antal mellanrätter där två brukar vara lagom, tre om man är riktigt hungrig. Trots att ingen i sällskapet är vegetarian enas vi om att riccottagnudin med tillbehör är något alldeles extra. Husets vin är dessutom ovanligt bra och chokladganachen med björnbär och tallskott en perfekt avslutning på en trevlig middag i trevlig miljö. Med i White Guide.

Hitta till Folk
Folk på Facebook

img_7500

Foto: Sara Bergqvist

5. En Deli Haga
Kul koncept där man kan välja mellan ett antal delikatesser. Valet faller på lyxtallriken med ett tiotal små rätter, bland annat en fastare variant av gazpacho, vinbladsdolmar och tabbouleh. ”Du får gärna komma och hämta mer om du vill”, påpekar servitrisen när hon lägger upp små portioner som ändå snabbt fyller tallriken. Gott surdegsbröd och soppa kompletterar måltiden – och nej, det behövs ingen mer påfyllning. Ät på plats i mysiga lokaler med kakelugn och gott om kuddar att luta dig mot eller ta med och fixa en deli-middag hemma.

Hitta till En Deli Haga
En Deli Haga på Facebook

Please follow and like us: