Göteborg med omnejd bjuder på en lång rad underjordiska hemligheter. Här bjuder vi på fem spännande tips, där åtminstone en kräver ett visst mod – och att man inte har anlag för klaustrofobi.

foto-2016-10-25-14-53-09

1. Göteborgs ”katakomber”
Mitt under centrala delarna av Göteborg döljer sig flera underjordiska rum från slutet på 1600-talet. På bastionen Carolus Rex lagrades krut, men eftersom det regnade in placerade man istället krigsfångar här. Och tunnlarna nere vid kanalen som höll en temperatur på 5-6 grader blev perfekta likkammare. Tunnlarna har även använts som kylrum för fisk. Om man vill titta närmare på Göteborgs underjordiska hemligheter kan man kontakta Walknet. De erbjuder guidade visningar för grupper.

Mer info

foto-2016-10-27-13-39-37

2. Göteborgs underjordiska ringmur
När det ska byggas och grävas i Göteborg, är risken stor att man träffar på fornminnen. På 80-talet sprängde man bort underjordiska murar i samband med byggnation av Hotell Sheraton och när Pedagogen byggdes förstördes tyvärr en del kasematter, gamla skyddsrum. På två platser kan allmänheten fortfarande ta sig en titt på den gamla ringmuren som en gång löpte runt Göteborg. Det ena handlar om parkeringsgaraget under Pedagogen där man kan kika in genom glasrutor och den andra – betydligt större – är i Biopalatsets källare där muren fått bli en del av interiören.

Hitta till parkeringsgaraget
Hitta till Biopalatset

img_6758

3. Aeroseum – underjordiska flyghangarer från kalla krigets dagar
Mitt under kalla kriget byggdes en topphemlig flyghangar i Säve på Hisingen. Den hemliga flyghangaren var dock inte mer hemlig än att den fanns prydligt utmärkt på ryska kartor. Numera har de underjordiska utrymmena omvandlats till ett aktivitetsbaserat museum där man bland annat kan prova på att flyga en flygsimulator och bli uppvinschad från havet i en räddningshelikopter. En guidad tur ingår i entrébiljetten och kan rekommenderas! Frikostiga öppettider.

Hitta till Aeroseum

4. Underjordiska grottor på hemlig plats
Om man är nyfiken på hur det är att klättra ner i underjordiska grottor kan man följa med på en av Escape Outdoors grottvandringar. Utflykterna som passar både barn och vuxna lämnar ingen oberörd – på olika sätt. Grottguiden Johan berättar att det i ett sällskap på 8-9 personer alltid brukar vara någon som tycker det blir lite för spännande – och att det sällan är den man tror. Grottorna finns på hemligt ställe, cirka 20-40 minuters väg från Escape Outdoors. Turer cirka varannan vecka året om.

Hitta till Escape Outdoors

img_6779

5. Underjorden light – kika ner genom glasgolv på Korsgatan
På Korsgatan, alldeles vid Domkyrkan, har stenbeläggningen ersatts med en fyrkantig glasruta. Där kan man kika ner ett par meter och få en inblick i hur systemet med ledningar och rör under stadens gator ser ut. Håller det om man hoppar på glaset? undrar barnen som vill öka spänningsfaktorn. Jodå, det verkar stabilt.

Hitta till Korsgatans titthål 

Please follow and like us: