Göteborg erbjuder en hel del när det kommer till unika och vackra växter.  Här tipsar vi om fem guldkorn för både växt- och djurintresserade. Utan inbördes ordning.

1. Universeum
8 juni är det premiär för Universeums ombyggda regnskog där man fyllt ut ett tomt luftrum med grenverket från ett 25 meter högt träd. Hängbroar på olika höjder kommer ansluta de olika våningarna i Regnskogen och det kommer också byggas en djup dalgång med strömmande vatten och höga klippväggar (en kanjon) med plats för ett stort antal nya växter, småfåglar, fjärilar och grodor. I Universeums Regnskog finns cirka 600 olika djur- och växtarter och ett besök passar ung såväl som gammal.

Läs mer om Universeum
Hitta till Universeum

Universeum-CF123057

Det nya jätteträdet byggs inne i Regnskogen. Foto: Universeum

2. Göteborgs Botaniska Trädgård
Är du genuint intresserad av växter och trädgårdar är ett besök till Göteborgs Botaniska Trädgård ett måste. Med 16.000 arter på friland och cirka 4.000 arter i växthusen är den Europas största botaniska trädgård. Botaniska gränsar till Änggårdsbergens naturreservat där många skolelever kämpat runt med karta och kompass på idrottsdagar. Då ägnades garanterat ingen tanke åt Arboretet – den vetenskapliga trädsamlingen med barr- och lövskog, ljunghedar och mossar.

Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och påsköträdet, som är utdött i naturlig miljö, finns i Botaniskas växthus. Lagom till Botaniska Trädgårdens 100-årsjubileum 2023 kommer nya moderna växthus för besökare, forskning och undervisning att färdigställas. I slutet av maj/början av juni blommar de två spektakulära näsduksträden och har du aldrig varit i Botaniska rekommenderar vi att passa på när dessa träd blommar.

Mer om Göteborgs Botaniska Trädgård
Hitta till Botaniska

NŠsdukstrŠd

Näsduksträdet. Foto: Göteborgs Botaniska Trädgård

3. Stora Amundöns snorklingsled
Funderar du på vad som växer och lever under havsytan men saknar dykarcertifikat? Då ska du packa ner badkläder, simglasögon/cyklop och snorkel och bege dig till Stora Amundöns snorklingsled, en naturstig under vattnet. Snorklingsleden har tolv stationer och på varje station finns informationstavlor (alla under vattnet) om växtlighet och djurliv. Tänk på att aldrig snorkla ensam eller vid blåsigt väder!

Läs mer om snorklingsleden
Hitta till Stora Amundön
Åker du buss till Stora Amundön heter busshållplatsen ”Brottkärr”.

4. Azaleadalen
”Och i Azalea kan man inte undgå att bli kär”. Så sjunger Håkan Hellström i låten Valborg och har man någon gång varit i Azaleadalen när det blommar är man beredd att hålla med honom.

Azaleor utgörs av flera växtarter som tillhör släktet rhododendron och har sitt ursprung i Kina och Japan. Vill du se färgsprakande blomsterprakt i gult, rosa, lila, rött och orange bör du ta dig till Slottsskogen och Azaleadalen i slutet av maj/början av juni.

Hitta till Azaleadalen

5. Trädgårdsföreningen
Det är lite märkligt att man kan bo i en stad i hela sitt liv och ändå missa platser. Trädgårdsföreningen har jag mest förknippat med en magisk Kent-konsert 2012, men för två år sedan gjorde jag som så många andra göteborgare. Jag upptäckte parkernas park där man kan njuta av fantastiska växter och hitta ett välbehövligt lugn.

Här finns också, förutom alla underbara planteringar, Rosariet och Palmhuset som man bara måste besöka. Rosariet skapades 1987 och har blivit en av norra Europas främsta rosenträdgårdar med 1.200 olika sorters rosor. I början av juli när alla vackra rosor blommar, anordnas en rosenfest, där rosen hyllas med utställningar, seminarier och föreläsningar.

Palmhuset är ett 1.000 kvadratmeter stort växthus indelat i fem avdelningar. Mittskeppet med ett 30-tal sorters palmer och trädormbunkar, Tropikhuset med kryddor och exotiska frukter, Vattenhuset med jättenäckros och köttätande växter, Medelhavshuset med olivträd, fikon och drakblodsträd samt Kameliahuset med kamelior – några så gamla som 60-70 år!

Hitta till Trädgårdsföreningen
Öppettider och mer info

Foto 2016-05-12 16 07 44

Palmhuset. Foto: Maria S Krupa

Några andra tips när vi ändå är igång:

Lisebergs Trädgårdar
Liseberg är långt mer än en nöjespark med hisnande åkattraktioner, spunnet socker och spel. Liseberg är också en av Göteborgs största parker för avkoppling och inspiration. Här finns Lisebergs Lustgård som är 20.000 kvadratmeter stor med stigar som tar dig mellan olika naturliga rum med olika teman. Emilys trädgård med rosor och dahlior vid lekplatsen Barnens Paradis och den Förbjudna Trädgården med exotiska växter är några exempel.

Hitta till Liseberg

Kungsparken
Kungsparken stod färdig runt 1850 och sträcker sig längs med Nya Allén från Stora Teatern vid Kungsportsavenyn ända bort till Järntorget. Här hittar du som är trädintresserad några av Göteborgs mest praktfulla träd. Vi har också hört att Kungsparken har väldigt många och annorlunda trädarter, men än så länge avvaktar vi svar i frågan.

Hitta till Kungsparken

Foto 2016-05-23 09 00 46

Gigantiskt kastanjeträd i Kungsparken. Foto: Maria S Krupa

Please follow and like us: