Varför inte ägna en stund av lunchen till en trevlig kulturupplevelse? I Göteborg finns ett digert utbud av ställen där du kan lyssna på livemusik alldeles gratis. Vill du vara mer aktiv själv kan du dansa till dj på Lunch Beat en gång i månaden.

Foto: Sara Bergqvist

1. Lunch Beat
Kul koncept som funnits i Göteborg sedan 2011 och där alla som vill kan dansa järnet en timme under lunch till dj. Fram till nu har platsen varierat mellan olika centrala ställen, men nu pratar man om att spika Station 16 där man höll till senast. Verkar som en bra idé – trevlig lokal, bra läge på Tredje Lång och möjlighet till en macka i caféet före eller efter dansen. Alkohol- och drogfritt evenemang – restaurangen bjuder på vatten. När vi kikade in strax efter 12 var det redan fullt på dansgolvet. Hit går vi igen.

Lunch Beat på FB
Hitta till Station 16

2. Artisten
Högskolan för scen och musik har flera konserter i månaden och en del av dem är på lunchtid. Under april kan man bland annat lyssna på Advanced Ensemble, JUNO – en fyrbent rymdsond som utforskar gränsområdet mellan fri och arrangerad musik, världsmusikstudenter som spelar solo och duo, vårens brassensemble och arabisk och svensk folkmusik. Tid för samtliga konserter är 12.15-13.00.

Se kalendariet
Hitta till Artisten

Foto: Mats Backer

3. GöteborgOperan
GöteborgsOperan har fria foajékonserter på lördagar och söndagar några gånger om året. Nästa tillfälle är lördagen den 6 maj kl 12.30 då det är dags för europeiska operadagar och Panorama, en musikalisk resa från kammarmusik till musikal. Caféet öppnar kl 11.

Foajékonserter på GöteborgsOperan
Hitta till GöteborgsOperan

4. Domkyrkan
Domkyrkan har lunchkonserter varje fredag och lördag kl 12 året runt. På fredagarna är det en halvtimmes orgelmusik med lite lättare anslag, på lördagarna kyrkomusik och annan klassisk musik. Under våren från april och framåt spelas allt från Bach och Biermann till gitarrmusik från Spanien och Latinamerika och direktkomponerad musik med matematiska strukturer.

Se kalendariet
Hitta till Domkyrkan

Foto: Sara Bergqvist

5. Vasakyrkan
Vackra Vasakyrkan har lunchkonserter torsdagar kl 12. Under april kan man bland annat lyssna till vokalensemblen Now & Then, musik av Franz Liszt och orgelmusik på tröskeln till firandet av Triduum Sacrum. Tips: Kombinera med take away från Chopstix sushibar på Kristinelundsgatan och ät i Vasaparken som precis fått nya lunchplatser.

Se kalendariet
Hitta till Vasakyrkan


Bonustips 1:
Lördagen 8 april kl 11-14 kan man lyssna Göteborgs symfoniker på NK. I samband med det finns också tillfälle att prata med symfonikerna och ställa frågor till dem.

Bonustips 2: Kolla de övriga kyrkornas program – det är så många kyrkor som kör lunchmusik att det finns något att välja på nästan varje dag. Många har samma dag hela tiden så det är lätt att komma ihåg – till exempel onsdagar i Hagakyrkan, torsdagar i Vasakyrkan och fredagar och lördagar i Domkyrkan.

Please follow and like us: