Alla städer har sina sorgliga historier – så också Göteborg. Här berättar vi om fem skulpturer i Göteborg som rests för att hedra och påminna om människor och skeenden i staden, landet och världen.

1. Sjömanshustrun – ”Kvinna vid havet”
Väl synlig från Göteborgs hamn, 62 meter över havet, står sjömanshustrun och väntar på sin man som aldrig mer kommer tillbaka. Skulpturen påminner om de svenska sjömän (och kvinnor) som omkom under första världskriget och på tornets sockel står namnen på både dem och deras fartyg. Skulpturen gjordes av Ivar Johnson, invigdes 1933 och ligger alldeles vid Sjöfartsmuseet. Tornet går att besöka, men har varit stängt ett tag på grund av putsmassor som rasat i trapphuset.
Mer info
Hitta hit

img_6210

Foto: Sara Bergqvist

2. Minnesmärke över Raoul Wallenberg
På Haga Kyrkoplan finns ett gripande minnesmärke över Raoul Wallenberg. Framför porträttet av honom ligger två utmärglade pojkar i brons – inspirationen har hämtats från en bild på två svältande judiska barn i Warszawas getto under andra världskriget. Minnesmärket uppfördes 2007 av Göteborgsfödda konstnären Charlotte Gyllenhammar och vid avtäckningsceremonin medverkade FN:s förra generalsekreterare Kofi Annan. Innan Raoul Wallenberg greps och försvann 1945 räddade han troligtvis mer än 120 000 judar från en säker död.
Hitta hit

img_6245

Foto: Sara Bergqvist

3. ”Ensam” i Kålltorp
Få statyer i Göteborg griper tag som skulpturen av ett litet hopkrupet barn utanför det som en gång var Vidkärrs barnhem och där det senare kommit fram att barnen utsattes för hemska övergrepp. Skulpturen som gjordes av Margareta Ryndel och placerades ut 1988 har nyligen flyttats och fått en mer framträdande plats. Och inskriptionen ”Under åren 1935-1976 har många barn mött kärlek och omtanke på Vidkärrs barnhem och fått en god start i livet” är tack och lov borta. Lite då och då när man går förbi är det någon som satt på barnet en mössa eller halsduk.
Hitta hit

img_6264

Foto: Sara Bergqvist

4. Krigsseglarnas minnesmärke
Sverige stod utanför andra världskriget. Alla svenskar gjorde det inte. Handelsflottan förlorade omkring 200 fartyg. Närmare 2000 sjömän föll offer för krigshandlingar.” Så står det i inledningen på Krigsseglarnas minnesmärke som uppfördes av Lars Kleen till minne av de svenska sjömän som seglade på svenska eller allierade fartyg under andra världskriget. 2014 flyttades minnesmärket från Stenpiren till Lilla Bommen.
Hitta hit

5. Non-violence
Non-violence, pistolen med hopknuten pipa av Carl Fredrik Reuterswärd har blivit en global symbol för fred och finns på olika platser över hela världen – bland annat på Avenyn. Carl Fredrik Reuterswärd var vän med John Lennon och Yoko Ono. Efter skotten som dödade John Lennon bad Yoko Ono honom att skapa en tribut till John och hans vision om en fredlig värld.
Hitta hit

 

Not: Göteborg har betydligt fler sorgliga minnesmärken än dessa, varav några handlar om händelser i nutid. Av hänsyn till alla som på något sätt drabbats har vi valt att inte skriva om detta.

Please follow and like us: