Filmfestivalen, Vetenskapsfestivalen och Kulturnatta är redan avbetade för i år och Summerburst slutsåld. Men deppa inte för det, fortfarande väntar en rad spännande festivaler och flera av dem är dessutom gratis. Som bonus bjuder vi på en extra festival – den här veckan blir det Veckans 6. Anteckna i kalendern!

1. Hammarkullekarnevalen 27-29 maj
Varför åka ända till Rio när man kan åka till Hammarkullen? Här har man ställt till med karneval i mer än 40 år. Karnevalen inleds med latinamerikansk dans och sång på fredagen och fortsätter med vuxenkarnevalståg på lördagen och barnkarnevalståg på söndagen. Dessutom scenframträdanden och spännande mat- och prylmarknad. Karnevalståget utgår från Bredfjällsgatan 2 och startar kl 12 både på lördagen och söndagen.

Hitta till karnevalståget

Mer info här!

2. Global Picnic Food Festival 6 juni
Global Picnic Food Festival startade för tio år sedan som en protest mot det ökade våldet och främlingsfientligheten i stadsdelen. Sedan dess samlar festivalen tusentals människor varje år som träffas, äter picknick och lyssnar på musik – för mångfald och gemenskap. På scenen i år ser vi bland annat Sarah Klang, Skamvrån, The Tape och Göteborgs feministiska kör. Har man inte egen mat med sig kan man köpa på plats. Festivalen äger rum den 6 juni mellan 12 och 21 på Apslätten i Kålltorp. Ta treans eller femmans spårvagn till hpl Kålltorp.

Hitta till Apslätten

Mer info här

3. West pride 8-12 juni
West Pride som har sitt centrum i Regnbågsparken (Bältespännarparken) riktar sig både till HBTQ-personer och en bredare allmänhet. På programmet finns ett brett utbud av sång, dans, musik, teater, film och utställningar, huvudsakligen i Regnbågsparken och Regnbågskvarteret (lokaler runt Götaplatsen). Invigning i Regnbågsparken 8 juni kl 18, men tjuvstart redan kl 13 med vernissage i Stadsbibliotekets utställningshall – konst från bl a Birgitta Stenberg. Artister varje kväll på scenen i regnbågsparken: Beri och The Magnettes 9 juni, Moto Boy 10 juni och Wiktoria 11 juni. Festivalens höjdpunkt är Regnbågsparaden som utgår från Götaplatsen kl 15 på söndagen. Förra året gick närmare 15 000 personer med i paraden.

Hitta till Regnbågsparken/Bältespännarparken 

Mer info här 

Regnbågsparaden Foto_ Ambjörn Thorhard

Foto: Ambjörn Thorhard, Regnbågsredaktionen, West Pride

4. Göteborgs Kulturkalas 16-21 aug
Att byta öltälten och Göteborgskalaset mot Kulturkalaset för några år sedan var en riktig höjdare. Här finns ALLT i kulturväg – musik i massor, opera, konst, karneval, gatuteater, slöjd, teater, litteratur, film, barnkultur, prova på-aktiviteter och mycket mer. Och allt är gratis förutom det som säljs på marknader och i matstånden. Håll utkik efter programmet – än så länge har man bara släppt ett par programpunkter (160518).

Mer info här 

5. Matfestivalen – global picnic 27-28 aug
Mat från världens alla hörn och underhållning på Global Scene. Förra året kunde man prova spännande maträtter från Turkiet, Pakistan, Indien, Iran, Somalia, Chile, Vietnam, Holland, Peru, Algeriet, Elfenbenskusten, Mali och Uruguay. Årets upplaga lär bli minst lika innehållsrik och man utlovar dessutom nya överraskningar – bland annat ett scenprogram med fokus på våra fem nationella minoriteter och smakprov på deras kulturella uttryck. Kanaltorget, Lilla Bommen kl 11-17.

Mer info här 

6. Kulturfestivalen Tellus i Bergsjön 17 sep
Festivalen som nu anordnas för tredje året i rad kom till för att belysa att Göteborg ska få ett nytt kulturhus i Bergsjön. Under årets festival blir det både lokala artister från Östra Göteborg och från övrig staden. Framträdandena kommer att hållas på flera olika scener – bland annat kommer man att ha en stor scen, en folkdansscen, en kulturskolescen och en poesiscen. Utöver det blir det en rad olika workshops. Nytt för i år är att festivalen anordnas samtidigt som Bergsjöloppet. Förra året lockade festivalen runt 3 000-4 000 besökare. Årets festival pågår kl 12-19 den 17 september.

Hitta hit 

Mer info här inom kort 

Inte gratis men väldigt bra

Summerburst 27-28 maj
Slutsålt men en line-up att drömma om – gå om du kan få tag på biljetter i andra hand. På Nya Ullevi.
Mer info här 

Way Out West, 11-13 augusti
Slottsskogen. Sia, Seinabo Sey, The Tallest Man on Earth, James Bay, PJ Harvey, Anohni, Julia Holter, Travis Scott, Anna von Hausswolff och många fler. Lägre pris på festivalpassen ju tidigare man köper.
Mer info här 

 

 

Please follow and like us: