Få artister är så älskade i Göteborg som Håkan Hellström. I somras fyllde han Ullevi två gånger, för en månad sedan kom han ut med en ny platta och senare i höst spelar han på Scandinavium. Många av hans låtar handlar om platser i Göteborg – här berättar vi om fem av dem.

img_7752

Utsikt över hamnen från Stena Jutlandica. Foto: Maria S Krupa

1. Göteborgs Hamn och Göta Älv
Hamnen och älven är ett återkommande tema i flera av Håkans Hellströms texter, ofta utifrån dess karga ogästvänliga sida som man ändå motvilligt måste älska. I Hoppas att det ska gå bra för de yngre också på senaste plattan får stuveriarbetaren Rune Stellan Karlsson ge röst åt det hårda livet i hamnen och i Dom där jag kommer från och Flyg du lilla fjäril sjunger Håkan om trötta, dyiga Göta älv. Gullbergskaj har fått en alldeles egen låt – Mitt Gullbergs kaj paradis.

img_6645

Magasinsgatan. Foto: Sara Bergqvist

2. Magasinsgatan
Sedan flera år tillbaka är Magasinsgatan och området däromkring ett av stans trendigaste stråk med många annorlunda butiker, caféer och restauranger. Den Magasinsgatan som Håkan Hellström sjunger om i låten med samma namn från plattan Ett kolikbarns bekännelser från 2005 var dock betydligt sunkigare…Och jag gick ner mig på klubben på Magasinsgatan där jag drog mig själv för dig i smutsen och folk log åt mig bakom ryggen ”Titta på den där clownen, han är alltid sådär”.

Hitta till Magasinsgatan

foto-2016-10-03-15-49-04

Andra Långgatan. Foto: Maria S Krupa

 3. Första Långgatan och Andra Långgatan
Andra Långgatan (Kom igen Lena) är Göteborgs bargata nummer ett, medan Första Långgatan (Dom där jag kommer från) har en mer ambivalent karaktär som spårvägslänk mellan Järntorget och Stigberget. På slutet övergår gatan i Stigbergsliden – en gata som Håkan sjunger om i Zigenarliv dreamin. Det är förresten här man hittar Håkan som gatumusikant i Känn ingen sorg, filmen baserad på hans musik och med lösa referenser från hans liv.

Hitta till Andra Långgatan

 4. Azaleadalen i Slottsskogen
Om man ska nämna platser som Håkan Hellström sjunger om kan man inte hoppa över Azaleadalen, den ljuvligt blomstrande oasen i Slottsskogen under de intensiva försommarveckor då allt ska hända (vilket innebär att man de flesta år inte kommer ihåg att gå dit förrän azaleorna redan blommat över). Ur Valborg med Håkan Hellström: ”Änglarna har åkt på pisk, gårdarna är grönsvarta och i Azalea kan man inte undgå att bli kär”.

Hitta till Azaleadalen

img_6635

I början på karriären bodde Håkan på Åvägen (t h) i Gårda, ett stenkast från Stora Ullevi (t v). Då anade han inte att han några år senare skulle fylla arenan flera gånger om. Foto: Sara Bergqvist

5. Gårda
Håkan Hellström är ett hängivet Gaisfan, och Gais är likna hängivna fans av Håkan Hellström. När Gais har hemmamatch i Gamla Ullevi (som med lite god vilja kan sägas tillhöra Gårda) spelar man Håkans Gårdakvarnar och skit som inmarschlåt. Det var också här i de gamla arbetarkvarteren i Gårda som Håkan bodde i början av sin karriär. Det avspeglas bland annat i låten Dom kommer kliva på dig igen.

Hitta till Åvägen i Gårda

Please follow and like us: