Hemgjord, italiensk glass – var hittar man det i centrala Göteborg? Nästan bara i Linné visar det sig, som bjuder på tre utmärkta glasställen. Strax utanför stan hittar man glasscaféet med de största kulorna. Med bland favoriterna finns också en riktig Göteborgsinstitution.

1. Råda Gelato, Linné
Mmm. Glassen här är så god att vi nästan vill göra avsteg från principen utan inbördes rangordning. Och det är vi inte ensamma om att tycka. Flera av dagens smaker är redan slut när vi kommer. Som tur är finns specialiteten brynt smör fortfarande kvar. Och hasselnöt, kaffe, chokladsorbet och apelsin/blodgrape/ingefära. Naturliga råvaror och inga tillsatser gäller, vilket innebär att smakerna varierar efter säsong – snart är det dags för rabarber. Extra plus för det unika solläget med fin utsikt över Linnégatan och Hagabion. Om man föredrar att äta sin glass i lugnare miljö kan man åka till Råda Säteri dit glassen också levereras.
Hitta till Råda Gelato

IMG_4489

2. Gelato Da Luca, Linné
Ytterligare ett ställe i Linné med ljuvlig italiensk glass. Hasselnötsglassen är lika god som hos Råda Gelato och den mörka chokladglassen fyllig och fin. Nu under försäsongen har man öppet fredag-söndag, men planerar att utöka öppettiderna i takt med sommarens intåg. Vi blir lite nyfikna på varför skylten ovanför entrén sitter upp och ner. Är det ett misstag eller har man gjort det på skoj? Personalen vet inte säkert, men säger att de tänkt ta reda på det just idag.
Hitta till Gelato Da Luca

IMG_4493

3. Magasin 11, Magasinsgatan
Hur vi än letar är Magasin 11 enda glasstället med hemgjord italiensk glass som vi hittar i ett område som sträcker sig ända från Drottningtorget bort mot både Kungsgatan och Avenyn. Smakerna är inte så många – det här är ju snarare en inredningsbutik än ett glasställe. Men det som finns är gott och den italienska chokladglassen smakar precis som italiensk chokladglass ska. Inte så bra solläge direkt utanför – ta med glassen och sätt dig på kajen till hamnkanalen och titta ut över Kungsparken på andra sidan.
Hitta till Magasin 11

Foto 2016-05-02 16 43 02

4. Triumf Glasscafé, Sävedalen
Triumf Glasscaféer finns på sju ställen i Göteborg. Själva tillverkningen sker i Sävedalen, där ett av glasscaféerna också finns. Hit går man speciellt för de stora kulornas skull. Och det stora utbudet av olika smaker. Kombinationen av detta gör det också till en av barnens favoriter. Numera erbjuder man också italiensk glass – som dock inte tillverkas här, utan i Italien.
Hitta till Triumf Glasscafé i Sävedalen

IMG_4502

5. Lejonet & Björnen, Danska vägen
Med en snart 40-årig historia är Lejonet & Björnen definitivt en av Göteborgs institutioner. I egna glasscaféet på Danska vägen har man ett brett utbud med olika smaker. Här finns också de enda svenska fairtrade-certifierade glassarna. Ett roligt glassminne härifrån: Vi hade en kompis som älskade glass och speciellt Lejonet & Björnens glass. Inför hennes födelsedag frågade vi om de kunde fixa glassprovning för oss. Ingen hade någonsin frågat förut, men de ordnade gärna för oss, dukade fint och serverade tiotals små kulor, rån och andra tillbehör. Något att ta upp igen?
Hitta till Lejonet & Björnen

IMG_4498

Bubblare

Pinkbär, Linné
Här har vi ett glasställe till i Linné med god, hemgjord italiensk glass. Brett utbud och chans till sol vid borden utanför. Öppet året runt, bortsett från januari-februari.
Hitta till Pinkbär

Please follow and like us: