Vill du titta på den hisnande utsikten från något av kyrktornen i Göteborg? Att det är fullt möjligt att klättra upp i flera av dem är inte många som vet. Här presenterar vi fem kyrktorn som är möjliga att besöka och berättar om några överraskningar på vägen upp (inga bilder på utsikten – för att få se den måste du klättra upp själv).

Innan du läser vidare kan det vara på plats med några små varningar: Flera av tornen har branta trappor eller till och med stegar på slutet. Därför är det här inget som passar för yngre barn (bortsett från Domkyrkan) eller om man har minsta anlag för svindel. Tänk också på att välja oömma kläder – risken är stor att du blir smutsig. I de allra flesta fall behöver man ringa och boka tid i förväg och visningar sker i mån av tid. Till sist: Det här är verkligen en jättekul möjlighet att få se en del av Göteborg som inte många andra gjort. Stort tack till alla underbara trevliga, vänliga vaktmästare som visat runt och berättat om tornen och kyrkorna med stor kunskap och inlevelse. Bättre guider kan man inte ha.

1. Domkyrkans torn
Domkyrkan har det mest lättillgängliga tornet. Här kan man åka hiss halvvägs upp till toppen. Därefter klättrar man uppför trapporna tills man befinner sig två våningar över kyrkklockorna. Förr i tiden fanns här en brandvakt som satt och spejade ut över staden. När han upptäckte en brand satte han ut en flagga som visade riktningen för brandmännen – flaggfästena finns fortfarande kvar. Från juni till augusti erbjuds guidade tornvandringar torsdagar och lördagar kl 14 mot en liten avgift. Möjlighet till gruppbokning även övriga tider mot en något högre avgift (allt går till välgörande ändamål).
Unikt: De fyra gigantiska klockorna som tillsammans väger 15,5 ton. Inga andra klockor i något kyrktorn i Sverige väger sammantaget lika mycket.
Hitta till Domkyrkan 

Foto 2016-04-29 12 34 57

2. Vasakyrkans torn
Utsikten från Vasakyrkan är magnifik. Kyrkan ligger på en kulle mitt i stenstaden Vasastan och här tittar man ner på Vasaparken och en omgivande palett av gröna och röda hustak. Utsikten sträcker sig ända bort mot Masthugget och kranarna i hamnen åt ena hållet och Liseberg åt andra. Den fina överblicken har gjort att polisen använt tornet för spaning ibland. Missa inte: Ett besök på den gigantiska vinden, som löper mellan det spetsiga yttertaket och det välvda innertaket i kyrkorummet nedanför. En annan oväntad överraskning är den mäktiga akustiken när man befinner sig i mitten av den öppna ytan utomhus högst upp i tornet. Ring till receptionen för att avtala tid för besök.
Hitta till Vasakyrkan

IMG_3774

3. Tornet i Sankt Pauli kyrka
När Redbergspojkarna gjorde en film om området kring kyrkan på 90-talet var de uppe i tornet och filmade. Efter det har inte så många besökt tornet. Därför är här inte speciellt iordninggjort – vilket bara är extra kul. De branta trapporna i det 46 meter höga tornet liknar mer stegar än trappor på slutet och i en vrå ligger ett litet välbevarat djurskelett av okänd art. I anknytning till klockorna finns luckor i alla väderstreck. Dessa öppnas vanligtvis bara när klockorna ringer, men nu öppnar vi dem manuellt för att titta på utsikten bort mot Brunnsbo, Gamlestaden och Kortedala åt ena hållet och mot hamnen och Älvsborgsbron åt andra. Besök i tornet kan ske i mån av tid, helst i små grupper. Ring receptionen för att boka tid.
Hitta till Sankt Pauli kyrka

IMG_4202

4. Tornet i Älvsborgs kyrka
Med sitt fina läge en bit ut i hamninloppet hade man förmodligen haft en strålande utsikt från tornet om man bara kunnat se ut genom luckorna. Men det går inte eftersom luckorna bara öppnas vid klockringning – och då vill man inte vara där. Däremot kan man ställa sig på en stege och titta ut över hamnen genom en taklucka på vinden. Inte riktigt lika högt, men vackert ändå. Kyrkan kan ta emot grupper efter överenskommelse om man tar kontakt i förväg (ej under semestertider).
Hitta till Älvsborgs kyrka

IMG_4116

5. Tornet i Carl Johans kyrka
Av de kyrkor vi besöker erbjuder tornet här den mest utmanande klättringen och de mest svindlande ögonblicken. Sista biten upp till takluckan som behöver en extra puff för att åka upp kräver klättring på stege. Utsikten får beundras stående på stegen för säkerhets skull. Taket är kupat och räcket extremt lågt. Å andra sidan har man verkligen en slående utsikt över hamnen. Vägen upp genom tornet är också kul. Liksom i de andra tornen förvaras här diverse saker som inte använts på länge. Det mest udda här är en stupstock. Kyrkan tar emot ett mycket sparsamt antal besökare till tornet varje år, i mån av tid (inte lämpligt för yngre barn). Ring till receptionen och fråga.
Hitta till Carl Johans kyrka

 IMG_4230

Please follow and like us: