Här i Göteborg finns en obetvinglig, lokal naturlag som innebär att vi bara måste förse varenda liten byggnad, plats, fordon eller konstverk med något underfundigt smeknamn, gärna med oväntad (och intern) göteborgsk knorr. Här kommer fem roliga exempel.

1. Gamla Ullevi och Nya Ullevi
Vad är det för roligt med DE namnen då? undrar nog många som inte är från Göteborg. Jo, för att göra en lång historia kort så byggdes först Ullevi. När Nya Ullevi byggdes döpte man om första lilla Ullevi till Gamla Ullevi. Inget konstigt med det. Men så beslöt man att riva Gamla Ullevi och ersätta arenan med en ny. Många pannor lades i djupa veck, miljonutredningar startades för att komma på vad den nya arenan skulle heta och göteborgare diskuterade vilt. Vad kom man då fram till? Jo, att den nya arenan skulle fortsätta heta Gamla Ullevi, trots att den alltså är mycket nyare än Nya Ullevi. Göteborgshumor i ett nötskal.
Hitta till Gamla Ullevi
Hitta till Ullevi

10351607_10152151910155732_8003218327208357577_n

Håkan Hellström på Ullevi 2014. Foto: Maria S Krupa

2. Rätt nära Ullevi
Vi fortsätter på Ullevispåret. Mitt emellan Nya Ullevi och Gamla Ullevi har man på senare år uppfört ett nytt rättscentrum med bland annat polishus, häkte och tingsrätt. Den nya tingsrätten har därmed självklart försetts med smeknamnet ”Rätt nära Ullevi”.
Hitta till Rätt nära Ullevi 

3. Synvillan och Kanalhuset
Tidigare låg TV-huset i ensamt majestät på Delsjövägen, som en jättelik friliggande villa. Huset kom förstås snabbt att kallas ”Synvillan”. När man 2007 flyttade till nya lokaler vid Hamnkanalen på Norra Älvstranden fick det nya huset ett nytt smeknamn – Kanalhuset.
Hitta till Kanalhuset 

4. Mäte-Marit
Det är inte bara byggnader som får namn i Göteborg. Spårvagnar och diverse andra fordon har också namn. Så också specialvagnen som används för att kontrollera vilket skick spåren är i. Eftersom den dras av en norsk spårvagn och ingenjören som ritade vagnen (eller projektledaren – finns lite olika bud här) heter Marit har specialvagnen döpts till Mäte-Marit.

5. Kopparmärra
Alla göteborgare har nog stämt träff med någon vid Kopparmärra någon gång. Kopparmärra är en ståtlig staty på Kungsportsplatsen, bestående av Karl IX till häst, troligtvis på väg ut i krig. Och vad är det nu för kul med namnet Kopparmärra då? Jo, naturligtvis är det ingen märr utan en hingst. Och den är inte gjort i koppar utan i brons. Ironiiii.
Hitta till Kopparmärra 

Fler roliga namn i Göteborg

  • Kålleseum (Scandinavium)
  • Svettekörka (den nya bastun i hamnen)
  • Röda Torget (St Sigfridsplan där ryska konsulatet ligger)
  • Pöl Harbour (pool i hamnen)
  • Osthyveln (väldigt låg bro, man måste huka sig när man åker under den med Paddanbåtarna)
  • Styr och ställ (cykeluthyrningen i Göteborg)
  • Feskekörka (saluhall med fisk)
  • Ackordcentralen (Göteborgsoperan)

 

Please follow and like us: