Gör en egen muralvandring! Innanför fasaderna på flera kända Göteborgsbyggnader gömmer sig en fantastisk konstskatt. Här finns till exempel en av Carl Larssons allra största målningar – den mer än 50 kvadratmeter stora Ute blåser sommarvind.

1. Folkets hus – åtta våningar med muralmålningar
Den anonyma entrén till Folkets Hus på Olof Palmes plats 1 avslöjar inte vad som döljer sig på våningarna ovanför. Men så fort du kommer uppför trappan hamnar du mitt i en av Göteborgs största permanenta konstutställningar. På väggarna från våning två och ytterligare sju våningar uppåt visas detaljrika målningar som illustrerar Göteborgs arbetarhistoria – flera av dem kopplade till det fackförbund som har kontor på samma våningsplan. Öppet i trapphuset under dagtid.
Hitta till Folkets Hus

IMG_4328

2. Vasakyrkan – Jesus med elva lärjungar
Var är den tolfte lärjungen? Det är en fråga som Vasakyrkans vaktmästare ofta får när besökare betraktar den jättelika muralmålningen vid koret, målad av Albert Eldh. Men om man tittar noga kan man lista ut svaret själv. Märkena på Jesus händer visar att scenen utspelar sig efter korsfästelsen och att Judas redan är död. Besök gärna kyrkan på eftermiddagen en solig dag. Då skiner solen in genom rosettfönstret på motsatta kortsidan och skapar ett alldeles magiskt ljus.
Hitta till Vasakyrkan

IMG_3763

3. Hvitfeldtska gymnasiets aula – Carl Larsson i jätteformat
När vi slinker in i Hvitfeldtskas aula för att plåta Carl Larssons Ute blåser sommarvind från början av förra seklet blir vi lite snopna. För närvarande pågår en elevkonsert och konstverket täcks av ett mörkt draperi. Annars hade vi fått se det som är ett av Carl Larssons allra största konstverk. Det magnifika, mer än 50 kvadratmeter stora konstverket föreställer barn som är på väg till skolan med blommor inför skolavslutningen.

Kuriosa: Målningen spelar en viktig roll i Tomas Arvidssons deckare Blåst på sommarvind: en kriminell historia från 2015.
Hitta till Hvitfeldtska

Foto 2016-04-12 14 21 58

4. Göteborgs Universitet, Vasaparken – motiv ur nordiska mytologin
Universitetsbyggnaden i Vasaparken är full med olika konstverk. Den mest slående är kanske Nils Asplunds estradmålning med eldguden Heimdal i centrum. Målningen finns i aulan som används i samband med olika akademiska högtidligheter. Däremellan finns möjlighet att komma in och titta – fråga i receptionen. Hela aulan är ett riktigt konstverk i sig med fina snickerier, vackra valv och stiliserade målningar i väggar och tak.
Hitta till universitetsbyggnaden i Vasaparken

Foto 2016-04-12 12 50 47

5. Konserthuset – målning gjord av en prins
I konserthuset hittar man två stora muralmålningar. Den ena gjordes av Prins Eugen när han var 73 år gammal. Eftersom han började bli lite trött hade han en assistent till hjälp (som fick måla de nedre och mer obekväma delarna). Här finns också Folkvisan, en cirka 50 kvadratmeter stor freskmålning av Otte Sköld.
Hitta till Konserthuset 

IMG_4024

Fler muraler inomhus
I Victoriaskolan i Vasastaden finns fler målningar av Carl Larsson. En sentida muralmålare som finns representerad på flera ställen i Göteborg är Lars Gillis (1929-2012). Hos Jungans (Junggrens café) på Avenyn hittar man två av hans muralmålningar. På den ena ser man flera av dåtidens kändisar, som Hjördis Pettersson.
Hitta till Victoriaskolan
Hitta till Junggrens café

Please follow and like us: