Har du läst ut semesterböckerna ännu? Här kommer fem boktips där författare och/eller handling har anknytning till Göteborg.

Foto 2016-07-31 18 54 41

1.  Helen Tursten, Den krossade tanghästen
Helen Tursten föddes i Göteborg 1954 och har du inte läst hennes deckare med kriminalinspektör Irene Huss i huvudrollen, föreslår vi att du börjar med första boken – Den krossade tanghästen. Handlingen utspelar sig i… ja just det, Göteborg. Gata upp och gata ner. Du kommer garanterat känna igen dig!

2. Marianne Fredriksson, Simon och ekarna
Journalisten Marianne Fredriksson föddes i Göteborg 1927. Efter pensionen ägnade hon sig åt att skriva romaner och totalt blev det 15 stycken. Simon och ekarna gavs ut 1985 och handlar om Simon Larssons barndom, ungdom och väg in i vuxenlivet. Simon är av halvjudisk härkomst och adopterad av Karin och Erik Larsson, som bor i ett ytterområde i Göteborg, nära Göta älvs utlopp i havet.
En klassiker.

3. Marcus Birro, Att leva och dö som Joe Strummer
Vi följer mannen som reser tillbaka till Göteborg som han lämnat tio år tidigare. Boken är Birros kärleksförklaring till Göteborg och vi får följa med tillbaka till 80- och 90-talet med svartklubbar, kompisgäng, Schillerska, Magasinet, Linné, Majorna, Älvsborgsbron, spårvagnar, Kåren, Broder Daniel och ja man kan fortsätta i evighet.
Vem var det som kysste Elin bakom ryggen på Marie?

4. Ann Rosman, Vågspel
Ann är deckarförfattarinnan som bor på Marstrand där hennes böcker också utspelar sig. Gillar du historia, hav, segling och spänning ska du läsa Anns böcker. Redaktionen vågar påstå att senaste boken Vågspel är precis lika bra som de föregående.

5. Åke Edwardson, Dans med en ängel
Åke är född i Småland och har arbetat som lärare på journalisthögskolan i Göteborg. Hans huvudperson kriminalkommissarie Erik Winter introducerades för oss läsare 1997 i boken Dans med en ängel. Boken tilldelades Svenska Deckarakademins stora pris för 1997 års bästa svenska kriminalroman. Handlingen utspelar sig bland annat i Göteborg.

 

 

Please follow and like us: