Var köper man godisklubbor med riktiga skorpioner i, hittar en affär med bara knappar eller har chans att springa på Bruce Springsteen bland gitarrerna? I Göteborg förstås! Här får du några av våra bästa tips.

1. ExtremeFood
En av Göteborgs mest udda och roliga butiker. Här hittar du larver och insekter som snacks och godisklubbor med riktiga skorpioner inuti. ”Birds eye” är dock som tur var inte en ordagrann beskrivning utan chili – för här finns också stans bredaste sortiment av chili. Den starkaste säljs i små miniatyrflaskor och har en styrka på 6,4 miljoner scoville, vilket kan jämföras med tabasco som ligger på drygt 5 000. Men vad är det som får långa köer att ringla sig ut ur butiken några gånger om året? Jo en barbecuesås som tillverkas i begränsad upplaga och tar slut lika fort som biljetterna till en Hellström-konsert. Fråga gärna varför en annan av såserna heter Ring of Fire.
Hitta till ExtremeFood

IMG_3653

2. MUG – Musik Utan Gränser
MUG är kult. När Bruce Emms startade musikaffären för mer än 40 år sedan hade han Jimmy Page i Led Zeppelin som första kund. Därefter har ALLA varit här – några av de mest kända är Bruce Springsteen och Michael Jackson. Hit går man för att handla ypperlig musikutrustning, hålla rockdrömmen vid liv och träffa Bruce. Bli inte förvånad om ett och annat välkänt ansikte dyker upp.
Hitta till MUG

IMG_3613

3. Knapp-Carlsson
När man kliver in på Knapp-Carlsson hoppar man raskt sjuttio år bakåt i tiden – inredningen är från 1945. Försäljningen sker över disk och nummerbrickorna hängs tillbaka och återvänds efter varje gång. Sortimentet då? Ja det består förstås av knappar – tusentals knappar i alla färger och former. Har du tappat en knapp och behöver en ny finns den alldeles säkert här. Utöver det finns en lång rad tillbehör som hattflor, paljetter, dragkedjor, armbågslappar och provdockor (men inte tyger).
Hitta till Knapp-Carlsson

IMG_3585

4. Dockbutiken
Det här måste vara en av Göteborgs minsta butiker. Och en av de charmigaste. ”Åh, så söt” och ”Åh så liten” utbrister vi gång på gång när vi tittar på alla pyttesmå dockskåpstillbehör. Här finns absolut allt till dockskåpet. Och finns det inte går det att beställa. En butik för både stora och små miniatyrfantaster – många av kunderna är vuxna. I skrivande stund är öppettiderna begränsade till onsdagseftermiddagar och lördagar – kolla på webbsidan.
Hitta till Dockbutiken

5. Floramor & Krukatös
Vägen in till Floramor och Krukatös är en upplevelse i sig. Antingen tar man sig in på den vackra innergården via Da Matteo eller så väljer man den välvda ingången från Kaserntorget. I butiken kombineras blommor, handdrejad, egentillverkad keramik och inredningsdetaljer. Industriell, rå, ruffig känsla skapar kontrast till allt det gröna. Här dröjer man sig gärna kvar en stund.
Hitta till Floramor & Krukatös

Foto 2016-04-06 16 58 18

Please follow and like us: